Tegne og se | camonoen

Tegne og se

 

Camønoens grafiker Sille har været så elskværdig at dele ud af sin viden om tegning. Og det er faktisk ret hyggeligt at tage lidt grej med i tasken. En skitsebog fyldt med skitser, tegninger og måske notater eller tanker fra ruten, er et fint minde fra vandreturen. Hvis du har lyst til at komme hjem med sådan én, er her nogle gode råd til hvordan du kommer i gang med at tegne udenfor. Også hvis du aldrig har tegnet før.

Tegn løs

Du har sat dig ned i landskabet med skitsebog og blyant. Og hvad så? Hvad skal du tegne?

Afhængig af personlighed og interesse kan du vælge at fordybe dig i de mindste ting; en lillebitte bille, en stedmoderblomst eller et græsstrå – eller i det allerstørste; hele landskabet foran dig. Eller noget midt i mellem; koen, huset eller gravhøjen. Eller måske dine egne tanker eller drømme. Det, du tænkte på, mens du gik eller drømte om i nat. Hvis du ikke lige kan finde på noget eller se noget, så bare gå i gang alligevel. Tegn kruseduller eller tegn det første, du ser, indtil du får øje på noget du har lyst til at tegne. 

Du kan også begynde med at skrive. Skriv, hvor du er, hvad du ser eller tænker og lad så tegningerne komme bagefter.

Skærp blikket

Når du tegner efter naturen, så prøv at kigge grundigt efter hvordan tingene virkelig ser ud. Det lyder enkelt og banalt, men det er sværere, end man skulle tro. Vi tegner ofte det, vi TROR eller TÆNKER om tingene. Ikke det vi SER.  Prøv at lade dit blik gå på opdagelse og så få hånden og blyanten til at følge efter dit øje. 

Prøv at kig godt efter de små detaljer; hvordan blomsterstilken eller græsstrået eller bygningen præcist er formet og lad din blyant glide langs konturen. Tag dig ikke af, at det måske ser mærkeligt ud i første omgang. Tegn løs og prøv at undgå at kritisere din egen tegning, mens du er i gang. Vent med at mene noget om den, til du er færdig og den har fået lov at ligge lidt.

Grej

Du kan få utrolig meget lækkert tegnegrej. Og bruge en hel masse penge på det. Det er dejligt, hvis du har råd og lyst til det. Men det behøves ikke. Nogle gode tegneblyanter, et viskelæder, en blyantspidser, en skitsebog af rimelig kvalitet. Mere behøver du ikke for at komme i gang. 

 

 

Læs mere: 

Udstyr og teknikker

 

Skitsebogen

Det er upraktisk at have løse papirer med i felten. Og selv i en tegneblok kan arkene let rive sig løs. Det er mest praktisk at tegne i en bog, når du er på tur.

Man kan få mange dyre og lækre skitsebøger og det er for de fleste en stor fornøjelse at tegne og male på ordenligt papir. Men nogle gange kan det også hæmme kreativiteten lidt, hvis bogen er alt for dyr og fin. Så tør man nærmest ikke slå en streg. For tænk hvis noget af det dyre papir gik til spilde. Oh skræk og ve.

Hvis tegnebudgettet er stramt. Eller hvis du arbejder meget hurtigt og bruger dine bøger hurtigt op, så kan du sagtens købe udmærkede skitsebøger, der ikke koster meget mere end en almindelig kinabog. Det vigtigste er at papiret er syrefrit så det kan modstå tidens tand. Og at det ikke er for tyndt. 

Blyanter

Køb nogle gode tegneblyanter i forskellige hårdheder. Der ER faktisk forskel på kvaliteten af blyanter, selvom man ikke umiddelbart kan se det. Det kan godt betale sig at bruge de 5-10 kroner mere en god blyant koster. Det er stadig et utrolig billigt materiale. 

De fleste tegnere arbejder bedst med nogle lidt blødere blyanter, end dem man normalt skriver med. For eksempel i hårdhederne 2B eller 4B (jo højere tal, jo blødere blyant – så 8B er altså en meget blød blyant). Hvis du har nogle forskellige blyanter i HB, B,  2B , 4B og måske 6B, kan du prøve dig frem, hvad der passer dig bedst. Husk også en blyantspidser og et viskelæder. Et almindeligt ikke-groft hvidt plasticviskelæder, er fint. 

Tusch og penne

Det er dejligt at tegne og male med flydende tusch eller blæk. Men det er ikke særlig praktisk at have flasker med flydende farve med på tur. Du ender let med at have resten af indholdet af rygsækken fedtet ind i tusch også. Hvis du vil bruge rigtige pensler og gammeldags penne og penneskafter, kan du få tegne-gouache på tube, som du skal blande op med vand i stedet. Det er mindre risikabelt end flasker med blæk i rygsækken, og vejer heller ikke så meget.

Hvis du kan leve uden penneskaft og pen så er ganske almindelige sorte fineliners med filtspids også ganske udmærkede. Du kan få dem i enhver boghandel. Vær opmærksom på at der er forskel på de, der tørrer vandfast op. De er mærket “permanent.” Og de, som ikke gør og som derfor flyder ud, hvis du for eksempel maler med vandfarve ovenpå dem. De har forskellige tykkelser. Normalt mellem 0,2 og 1 mm og også her kan du anskaffe dig lidt forskelligt og se, hvad du bedst kan lide at arbejde med. Det er meget individuelt.

Du kan også få nogle rigtig gode penseltusser. For eksempel Pentels Pocket Brush, som er en lille sort pen, der har penselspids i stedet for filtpenspids. Det er praktisk med sådan én, fordi du hverken skal fedte med maling eller skylning. Men simpelthen kan sætte prop på penslen efter brug. Penseltusser er ikke standardvarer i boghandlen. Men måske kan de skaffes hjem og ellers kan du få dem i butikker med tegneudstyr.

Akvarelmaling

Vandfarve er oplagt materiale på turen og egner sig godt til at bruge sammen med pen- eller blyanttegning. Du kan starte din tegning med blyant og så fortsætte med at farvelægge med akvarel. Men du kan også gå den omvendte vej og tegne med blyant eller tusch ovenpå den (tørre) akvarel. 

Det er ikke helt billigt at anskaffe sig akvarelfarver og –pensler. Men til gengæld holder begge dele meget, meget længe, hvis du behandler dem pænt. Til akvarel kan det ikke betale sig at købe for billige farver og pensler. De billige mærker dur ikke til ret meget. 

Du behøver ikke bruge mange penge på supertykt, dyrt papir. Men tyndt/billigt papir vil omvendt fnuldre eller gå i stykker. Så her er det vigtigt at have en blok eller skitsebog i en nogenlunde kvalitet. 

Lad være med at købe de billigste akvarelfarver. De dur ikke til ret meget. For omkring 100 kroner kan du købe en lille plasticæske med en rimelig kvalitet farver fra et af de anerkendte mærker og med omkring 12 forskellige nuancer. Sådan en æske vejer næsten ingenting og farverne holder en evighed. 

Akvarelpensler er et af de steder, hvor pris og kvalitet følges helt nøjagtig ad. Det er simpelthen ikke muligt at købe en rigtig god og billig akvarelpensel. Men to-tre pensler i en nogenlunde kvalitet går også fint, og så kan du investere i nogle dejlige og dyre pensler ved lejlighed og glæde dig over at de nærmest er uopslidelige, hvis du behandler dem ordentligt.

Det vil sige: mas ikke dem ikke ned i papiret, når du maler og sørg for at have rigelig og våd maling på dem. Læg penslen ned, når du ikke bruger den og lad den ikke stå “på hovedet” i vandet. 

Et lille plasticbæger, som du kun bruger til skylle pensler i, mens du maler og en sjat vand fra vanddunken, er ellers alt, hvad du har brug for. Ja, du kunne også have en lille plasticpalet til at blande farver på, hvis du synes det kniber med pladsen i låget på akvarelæsken.

Akvarelmaling bliver nogle gange omtalt, så det lyder som en indviklet videnskab med mange mystiske regler for hvad du må og skal. Heldigvis er det meget sjovere i virkeligheden. Prøv dig frem og vær ikke bange for at eksperimentere og lave fejl. Det sjove ved akvarel er, hvor forskelligt det opfører sig, eftersom du maler med våd maling på vådt papir (vådt i vådt), på tørt papir, eller en blanding af vådt og tørt.  Se, hvad der sker. Det er den bedste måde at lære det på.

Du kan jo ikke viske ud på en akvarel, men faktisk kan du tit rette en fejlplaceret klat ved at suge den våde maling op med en snip fugtig lommetørklæde eller køkkenrulle som du klemmer næsten tør. Lad papiret tørret godt, før du prøver at male over klatten igen.

Farveblyanter

Du kan ikke så let blande farver med farveblyanter som du kan med for eksempel akvarel. Så det kan fylde meget at have farveblyanter i alle nuancer med på turen. Men akvarel-farveblyanter kan både kombineres med hinanden og kan blandes med akvarelmaling og så kan en lille æske farveblyanter være rigtig fin at have med i rygsækken også.

Vi er spændte på dit resultat. Så hvis du har lyst til at dele det med os, kan du gøre det her.

God fornøjelse!