MUSEUMSETAPEN - 10,9 KILOMETER | camonoen

MUSEUMSETAPEN - 10,9 KILOMETER

NYGAMMELSØ - Møns Museum

Nyd roen i den parklignende have, hvor også Camøno pausebænken og Damsholte Observatorium ligger. Lav en aftale og oplev Dark Sky med observatoriets kikkert i stjerneklart vejr. Glem ikke NyGammelsø’s lækre og solide madpakke når I vandrer videre, efter at have spist de lækre hjemmebagte rundstykker fra morgenmadsbufetten.

Rødkilde Højskole

Mange tror at Rødkilde Højskole er et gammelt slot, en borg eller et kloster. Men bygningerne er bygget som højskole omkring 1865 i en stil, som allerede dengang var kitsch – i dette tilfælde en efterligning af renæssancebyggestilen. På Rødkilde har der været almindelig folkehøjskole, sygeplejehøjskole og naturhøjskole. Nu er Rødkilde teater- og filmhøjskole. Hvis du ser nogle folk rende rundt med masker på, kæppe i hånden og springe i Noret, er det bare højskoleelever i undervisning. Gå en tur i have og park. Højskolen blev bygget af Frede Bojsen, som ud over højskolen blandt andet var med til at bringe sukkerfabrikken herned, og til at genplante Ulvshaleskoven.

JORDBASSINERNE
Bag Stege Sukkerfabrik ligger et unikt fredet naturområde skabt af jorden der blev spulet af sukkerroerne. Sukkerfabrikken lukkede i 1989, men den ligger ikke øde hen. I de gamle bygninger holder en del mindre virksomheder til i dag.

MØLLEPORTEN
I tiderne morgen var der tre porte ind til Stege by, men Mølleporten er den eneste der stadig findes. Den blev bygget sidst i 1400-tallet, og byportene, volden og voldgraven var en del af byens forsvarsværk. Ved volden er der et hotspot hvor man kan se, hvordan Mølleporten så ud i middelalderen.

Møns Museum

Når du lander på Møns Museum, er du enten lige begyndt eller har netop afsluttet din vandring. Møns Museum og Camønoen er forlovede. Det betyder, at det er herfra din vandring går. Bygningerne rummer nemlig både udstilling med endnu mere viden til rygsækken, turistinformation og mulighed for overnatning i museets By-shelter.

Bygningen er en firlænget gård med den hyggeligste gårdsplads i midten. Her har tidligere været købmandsgård og huset har også rummet Danmarks første kvindelige praktiserende læge. I dag rummer den gule gård museum og altså også en masse glade Camønovandrere.

 

Læs mere: 

 

Røddinge Sø

Fra parken er der adgang til den tørlagte Røddinge Sø. Den blev afvandet omkring 1950. Tidligere var der meget vand i søen. Den omtales i 1698 som et virkelig godt sted at fiske. Her kunne fanges aborrer, gedder og skaller. Efterhånden groede søen til og blev til en mose, hvor der fandtes lægeplanter og lægeigler. De kunne sælges på apoteket i Stege. Om nogle år er der igen vand i søen, naturgenopretningsplanerne er rigtig langt fremme.

 

En ægte samler

Samlermuseet ligger på Kostervej tæt på Stege Sukkerfabrik. Henrik Hjortkær har samlet på gamle ting i hele sit liv. Dette omfatter i dag en helt unik samling af gamle ting og sager. I mange år er der arbejdet for at skabe et sted, hvor denne samling kan vises frem til alle på en blomstrende og levende måde. Da en af lokalområdets absolut sidste gamle fabriksbygninger, Tørmælksfabrikken i Lendemark, blev tilgængelig lå det fast, at dette sted ville være de helt unikke rammer for Danmarks Samlermuseum.

 

Gør dig selv den tjeneste også at besøge udstillingen. Der får du præsenteret en masse ultra lokale historier og genstande, som måske kan fremkalde gys, gru og forklare den verden, du vandrer i.

Skyl det hele ned med en god kop kaffe og en daser i sofaen. Velkommen!