MØLLEETAPEN - 10,3 KILOMETER | camonoen

MØLLEETAPEN - 10,3 KILOMETER

Hårbølle Havn - Bogø Mølle

For Hårbølle har flinten, der drev ind fra stenskred på Møns Klint, været en stor indtægtskilde lige som fiskeri har været vigtigt. Når du sidder på Camønobænken og kigger ud over vandet, kan du være heldig at opleve fiskerne komme ind og lande deres ål. Ålene lastes og køres på fiskeauktion. Fra Hårbølle Havn har en dampskibsforbindelse sejlet mellem Hårbølle, Bogø, Stubbekøbing og Masnedsund med togforbindelse til København. Det var før, broerne og dæmningerne blev bygget.

Virksomheden Hårbølle Stenminer havde dengang mange arbejdspladser. Man begyndte at hente fint fra havbunden med sandsugere, da der ikke længere fra flint at grave på land. Knust flint bliver brugt til asfalt. Mange arbejdere fik stenlunger af at arbejde i minerne.

FANEFJORD KIRKE
Højt og synligt knejser kirekn i landskabet. indenfpr har Elmelundemesteren malet de fineste kalkmalerier, der beskriver livet på Møn for 500 år siden, jordens skabelse og dommedag.

Kan du lide en ko?

Fanefjord Kirke knejser højt og synligt i landskabet. Indenfor er fine kalkmalerier, du bare må se. På engen overfor kirken, vokser orkidéer i maj, juni og juli. Du må gerne gå ind på engen og kigge, der er en lille trappe og låger, du kan benytte. Men pas på kvierne. De skal gå i fred, selvom de godt kan være lidt nysgerrige.

 

Læs mere: 

Pas på dæmningen!

Bogø Dæmning er smuk som bare pokker. Den er i 2016 blevet udvidet med plads til cyklister og gående. Men vær forsigtig. Det er en vigtig hovedvej mellem Bogø og Møn, og bilerne kører stærkt.
Tag evt. en trafiksikker vest på, så bilisterne kan se dig.

Tag evt. bussen, når du skal passere dæmningen. Den går fra Frderikshavevej på Mønsiden af dæmningen til Bogø Hovedgade. Og retur.

Ved Grønsundvej kan du tage bussen til Bogø Havn eller by og fortsætte din vandring på Bogø eller tage en sejltur med færgen Ida til Stubbekøbing. Færgen Ida drives af en forening og støttes af kommunerne Vordingborg og Guldborgssund. Færgen har sin helt egen historie og er en vigtig forbindelse fra Bogø til ”fastlandet”.

Sov

I Bogø Havn kan du overnatte i shelter. Pladsen vender direkte mod vest, så her er den flotteste solnedgang. Her er også bad, vand og el.

Udsigten fra dæmningen med vand på begge sider og et overdådigt fugleliv er værd at opleve. Her er rovfugle og vadefugle af alle arter. Husk kikkert og fuglebog. Det er et rent slaraffenland for ornitologer. I øvrigt er her lavvande og rigtig godt at fiske. Bunden kan være blød, så pas på, hvis du går ud. Bogødæmningen er 2 km lang og bygget i 1943. Før 1943 foregik al transport til og fra Bogø med færger og båd.