MÆLKEVEJEN - 12.4 KILOMETER | camonoen

MÆLKEVEJEN - 12.4 KILOMETER

Villa Huno - Klintholm Havn
 

Klinten

Møns Klint kan ikke beskrives. Klinten skal opleves, trapperne forceres og Geocentret gennemtrævles for ny viden. Du bliver klogere på Danmarks fødsel ved et besøg herinde. Får du chancen, så tag med geocentrets naturvejledere på tur ned ad Klinten. De er så gode til at fortælle, om de dyr, du finder forsteninger af på stranden, og hvordan Klinten er opstået. Der er vældige kræfter på spil. Bemærk skovens træer og deres løv. Ligesom på Ulvshale er træerne meget lysegrønne, krogede og meget gamle.

Vættelys

Når du er nede på stranden, så sæt dig ned og lad fingrene glide igennem sandet. Hvor mange vættelys kan du finde på fem minutter? På tyve minutter? På en time? Prøv også at tage lidt kalk og læg det i en pose, hæld vand på og ælt det med fingrene. Hvad sker der med kalken? Bobler det? Det er læsket kalk, der siden middelalderen er blevet brugt til at kalke huse.

Der er flere primitive overnatningspladser på Møns Klint. Tjek kortet, der er pladser til telt mod nord og en shelterplads mod syd. Vand kan du få ved Geocenter Møns Klint eller på Camping Møns Klint.

 

Læs mere: 

Sol, måne og stjerner

Noget af det unikke ved at komme udenfor byerne, altså langt udenfor byerne, er nattehimlen. Her er stjernerne så tydelige, at du kan se Mælkevejen med dit blotte øje. Området omkring Møns Klint er udpeget som et at de bedste steder i Danmark at observere stjerner. Derfor er Møns Klint, hele Møn og Nyord certificeret som Dark Sky Park og område. Det betyder, at man skal gøre en aktiv indsats for at forhindre lysforurening. Gadelamper lyser ned mod jorden og forurener ikke opad. Der er i øvrigt langt mellem gadelamperne på Østmøn.

Du kan se forskel på en planet og en stjerne her i mørket. De planeter, du kan få øje på uden teleskop, er dem, vi deler solsystem med. Uden brug af et teleskop ser planeterne ud som stjerner; men de planeter vi kan se uden teleskop; Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn, er ofte klarere end selv den klareste fiksstjerne. Merkur og Venus står altid tæt ved Solen og kan derfor kun ses i timerne inden solopgang eller efter solnedgang. Venus er efter Solen og Månen det mest lysstærke objekt på himlen. Mars og Saturn er som regel svagere end Venus og Jupiter; men de genkendes på deres rødlige farve.

Se i mørket

Du kan selv gøre noget for at vænne dine øjne til mørket. Sluk bålet og tag et tæppe om dig i stedet. Brug ikke lommelygte men gå langsomt og forsigtigt, hvis du skal ud at gå. Der går cirka 5 minutter, før dit syn har vænnet sig til mørket igen, hvis din ven lige har lyst dig ind i øjnene med sin lommelygte.

Høvblege - Mandmarke Bakker

Der er god udsigt fra toppen af bakken Høvblege. Den ligger højt oppe -120 meter over havets overflade som en af Danmarks højeste bakker. Herfra kan du se ud over store dele af Østmøn og langt ud over Østersøen. I klart vejr kan ses helt til øen Rügen.

Sjældne blomster

Selve Høvblege er en bakkekam, hvor kridtet kigger frem gennem det tynde muldlag. Her er et rigt og varieret planteliv. Husk det er forbudt at plukke blomster overalt i klinteområdet. Her er mange orkideer, og i juni måned kan bakken opleves helt lyseblå af hør. Østrigsk hør. For hundrede år siden dyrkedes jorden på Høvblege. Tanken var at forbedre den ved at så esparsette; en ærteblomst, der ligesom andre arter i den familie, via bakterier, kan optage kvælstof direkte fra luften. Esparsetten importeredes i en frøblanding – og hørren fulgte med. Siden dyrkningen ophørte i 1917 har begge arter klaret sig glimrende. Rigtige danske planter er det altså ikke. Eller hvad?

På Høvblege lever den sjældne sortplettede blåfugl – det er en lille blå sommerfugl. 
I dag er Høvblege et overdrevsområde, hvor kvæg fungerer som naturplejere.
Gå en tur rundt i Mandemarke Bakker, som hele bakkekomplekset hedder. Langs vejkanterne vokser mange blomster. Generelt er Østmøn et eldorado hvis du er forelsket i flora og fauna.

Figner og får

Lige inden Klintholm Havn er der en gårdbutik, der er noget usædvanlig. Her er kongerigets eneste figenplantage og desuden masser af produkter fra får. Er du på vej ud ad byen, så tag at købe nogle koteletter og figner med til din aftensmad. Det fås ikke bedre.

Klintholm havn og strand

Klintholm Havn er en stor, moderne, velfungerende fiskerihavn, som er blevet udvidet flere gange. Gå en tur rundt i havnen og kig på de mange kuttere og find ud af, hvordan fiskernes fangstredskaber er konstrueret og hvilke fisk, de fanger. Du kan måske være så heldig at få frisk fisk med hjem. Besøg også fiskerøgeriet.

Havbønder

Fiskeriet har altid betydet meget på Møn. Fra middelalderen kender vi talrige beretninger om et mægtigt sildefiskeri. Sildene blev blandt andet solgt på sildemarkedet i Skanør i Sverige. Helt op til nyere tid var fiskeri direkte fra kysten vidt udbredt. Mange mønske bønder var havbønder, som satsede både på udbytte i land og på vand. Der er flere gode spisesteder i Klintholm Havn. Øst for Klintholm Havn ligger en rigtig fin badestrand. Klintholm Havn er også en Camønopause.