ENEBÆRETAPEN - 15 KILOMETER | camonoen

ENEBÆRETAPEN - 15 KILOMETER

Møns Museum - Nyord

Enebæretapen starter på Møns Museum, hvor du bliver mødt af det venlige personale. Her kan du købe det sidste til turen, få planlagt din rute og forberede dig til turen.
Husk at kigge dig omkring i den gamle købmandsgård, inden du går videre.
I stalden er finder en By-shelter med plads til 14 overnattende gæster.
Køb overnatnings billet i museets åbningstid eller book overnatningsplads på tlf. 31666433.

Volden

Gennem porten går du ud til Stege Vold, Danmarks bedst bevarede voldanlæg. I Middelalderen var voldgraven et stinkende hul med lig af heste og husdyr og affald fra byens boliger og latriner. Her stank. En senere forskønnelse af voldanlægget dannede det, du møder i dag. En fin promenérpark, hvor byens spidser kunne vise sig frem.

Ud ad byen mod Stege-Udby Skov passerer du fabrikken, alle danskere kender; Karen Volf. Her kommer kammerjunkerne fra.

Skoven

Stege-Udby Skov er en ny skov, der rummer sundhedsstier og hundeskov, frie teltpladser og et enkelt shelter, legeplads og en stor bålhytte og – hvis de er modne – de saftigste, mørke kirsebær. Her finder du også krydderurterne til aftensmaden i grøftekanten.

Uden for skoven på landevejen har du udsigten over Stege Bugt og marker med tyrekalve. Pas på, de kan være temmelig bøse, tyrekalvene. Du skal ikke gå hen til dem. Hold pause ved gårdbutikken, der har de lækreste økologiske varer til din frokost og aftensmad.

 

Læs mere: 

Ulvshale enge og hede

Ulvshale Enge og Hede eksisterer kun, fordi de bliver naturplejet. Ved forskellige menneskelige indgreb forsøges at opretholde en bestemt ”naturtilstand”. Hvis intet foretages, breder træerne sig hurtigt, og området vokser til som skov. Det samme gælder generelt for langt det meste af Danmark. Vi ønsker at bevare landskabet i en ganske bestemt tilstand, nemlig som det så ud for omkring 100 år siden. Det var dengang bønderne stadig benyttede det til kreaturgræsning, høslet og brændehugst. Ulvshale Enge og Hede er et virkelig snirklet og spændende område at færdes i. Husk at plukke et enebær undervejs. Du skal bruge det til at lægge dine bekymringer fra dig, når du når til Nyord Kirke.

Broen

Fra Ulvshale går en bro over til Nyord. Der er helt anderledes på Nyord med noorboernes egne køer, der græsser ude på de våde enge og giver liv og plads til de mange ynglende vadefugle. Kig op. Du kan være heldig at se både havørne, musvåger og traner. I hvert fald er det her, du kan nørde i vadefugle. Om søndagen kan du være heldig at møde en lokal ornitolog i fugletårnet. Han svarer gerne på spørgsmål.

Hyldevang

En markvej fører ned til Hyldevang, hvor du kan overnatte i shelter. Her er allerede brænde og en helt speciel brændeflækker, du gerne må prøve. Skovhjælperne passer stedet. Måske møder du dem. De er søde og rare. Ved Hyllevang er en sansehave med krydderurter, en lille stjerneudstilling og et fugletårn til kørestolsbrugere. Og en rigtig god legeplads.

Nyord

Selve Nyord by er bilfri og med små fiskerhuse og –gårde. På havnen finder du Camønopausen med den fineste udsigt og rundt omkring på øen finder du lokale lækkerier, både flydende og faste, en sennepsmølle, et lille apotek med lotioner og myggebalsam baseret udelukkende på naturprodukter og lokale urter.

Nyord By er særpræget, blandt andet fordi alle gårde og huse – med en enkelt undtagelse – stadig ligger samlet i byen. De fleste steder i Danmark er de flyttet ud på markerne. Nyord By er ikke udflyttet. Et besøg i Nyord giver et godt indtryk af, hvordan en landsby så ud i gamle dage – før landboreformerne for 200 år siden.

Gårdene og noorboerne

Der har i mange år været omkring 20 gårde i landsbyen – og et stigende antal huse. Til hver gård hørte en stor have med æbler, pærer, blommer og grøntsager. Det lille øsamfund var stort set selvforsynende. For omkring 100 år siden boede der 360 mennesker i byen – i dag højest 50. I 1942 var der fire købmænd på øen. Nu er der én tilbage. 

Ø til salg

I 1769 solgte kongen Møn med tilliggende øer – til bønder eller godsejere. Ligesom på Bogø, lykkedes det Nyordbønderne (noorboerne) at købe sig fri. De fik jorden billigt mod at påtage sig lodspligt, som bestod i at hjælpe skibe gennem det farlige farvand omkring Nyord. Se udstillingen på Nyord. 

Kirken

Kirken er en pilgrimskirke. Ottekantet og kun med et rum. Her lægger du dine bekymringer fra dig, når du putter dit enebær i det lille glas ved døbefonden. Gå på opdagelse i byen og nede på havnen. Køb pølser og kød fra øens egen avl og grill dem nede på havnen i godt selskab med andre vandrere og byens folk.