MUSEUMSETAPEN - 22 KILOMETER | camonoen

MUSEUMSETAPEN - 22 KILOMETER

Camping Mønbroen - Møns Museum

Camping Mønbroen ligger lige der, hvor færgen sejlede mellem Møn og Kalvehave. I dag er det stadig til at se det sted, hvor ventesalen til færgen lå. Du kan starte din vandring på Camønoen her. Eller du kan slutte turen af her. Campingpladsen er ejet af ildsjælene Lone og Jens. Jens forfædre har ejet gården i mange, mange år. På gården er både campingplads, hvor du kan overnatte og hvile dig på Camønobænken.

Campingpladsen har egen produktion af økologisk kød. Her på stedet kan du lave Camønoens bedste burger i udekøkkenet af ingredienser, du finder i haven og køber i butikken.

På campingpladsen er et kajakhotel, hvor du kan leje en kajak eller tage på en guidet tur med Marion Cramer.

Færgeri

Koster Færgegård med færgeri blev i 1769 solgt fra det kongelige krongods i forbindelse med en auktion af alle kronens jorder på Kosterland. Der er spor af det ældre færgeleje, som kan ses ud for stuehuset i den lille vig mellem Mønbroens dæmning og den nuværende mole, som en tydelig lavvandet tange. Der står ofte rastende fugle på tangen.

Koster Færgested var i perioden 1819-30, udover den færgesejladsen til Kalvehave, anløbssted for en hjuldamper, der om sommeren sejlede mellem Kiel og København. Efterfølgende frem til 1890  var gården anløbssted for forskellige regionale ruter.

Molen

I starten af 1890´erne blev færgeriet opkøbt af Præstø Amt og moderniseret. Den nuværende 200 meter lange mole blev anlagt med granitbeklædte sider som tilkørselsvej til en stor ny anlægsbro i træ for de nye dampfærger. Den første motorfærge blev indsat i 1920 og var færgen ”Møn”, som i dag sejler som museumsskib mellem Kalvehave og Stege i sommersæsonen.

Det nuværende gamle Færgehus med tilbygning er fra omkring 1920. I huset var der billetsalg og venteværelse for færgesejladsen samt beboelse for en familie.

Øen Lindholm hørte indtil 1913 under Koster Færgegård og blev benyttet til afgræsning for kvæg. I dag holder Det danske Veterinærinstitut til på øen. Der forskes i visrussygdomme, som kan skade produktionen af husdyr i Danmark. F.eks. mund- og klovsyge. Instituttets medarbejdere tager frem og tilbage med to færger. Den ene hedder selvfølgelig virus.

Koster Vig

Koster Vig er gammel havbund. I Koster Vig ligger en lille flyveplads. Ret smart sted, da landskabet jo er ganske fladt. Indtil omkring 1870 var Koster Vig en rigtig vig med masser af vand. Så blev der gravet kanaler, anlagt dræn og pumpestation som langsomt, men sikkert tømte vigen for vand. Hermed blev øerne Kosterland, Borrensbjerg og Egholm landfaste med resten af Møn.
Det var tidens trend, der kom til Møn. Det samme, som kan opleves ved Borre Sømose og Røddinge Sø. Alt skulle udnyttes som landbrugsland. Fjorde og sumpområder blev afvandet, heden blev opdyrket og åer blev rettet ud. I dag er strategien mest den modsatte – vi laver naturgenopretning og tilbagefører landbrugsarealer til natur.

Damsholte Kirke

Besøg også Damsholte Kirke. Den er helt anderledes end de andre mønske kirker. Bygget i rokokostil for omkring 250 år siden i tæt tilknytning til Marienborg Gods. Det er Danmarks eneste rokoko landsbykirke.
 
 
 

 

Læs mere: 

Marienborg Gods og Park

Marienborg Gods og Park udgør en organisk helhed. Parken er anlagt af godsejer og amtmand Antoine Calmette for over 200 år siden. Han anlagde senere også Liselund Park. Marienborg Park blev udlagt på 26 tønder land. Der blev gravet søer og anlagt kanaler med broer over. Midt i søerne blev der lavet små øer. Hver med sit særpræg.

På en af øerne var der kaniner, på en anden svaner og vildænder. Der blev anlagt en indhegnet dyrehave, hvor der var omkring 100 hjorte. I haven fandtes desuden lysthuse, en indhegnet botanisk samling, vækster og træer fra alle verdens egne, grotter, vandfald, billeder, pyramider, frugttræer, blomster, køkkenurter og meget andet. Så der har været nok at kigge på. Nok at opleve. I dag er det meste af dette forsvundet, men parken er stadig et dejligt sted at besøge og slå sig ned. På området ligger også et refugium.

Røddinge Sø

Fra parken er der adgang til den tørlagte Røddinge Sø. Den blev afvandet omkring 1950. Tidligere var der meget vand i søen. Den omtales i 1698 som et virkelig godt sted at fiske. Her kunne fanges aborrer, gedder og skaller. Efterhånden groede søen til og blev til en mose, hvor der fandtes lægeplanter og lægeigler. De kunne sælges på apoteket i Stege. Om nogle år er der igen vand i søen, naturgenopretningsplanerne er rigtig langt fremme.

Rødkilde Højskole

Mange tror at Rødkilde Højskole er et gammelt slot, en borg eller et kloster. Men bygningerne er bygget som højskole omkring 1865 i en stil, som allerede dengang var kitsch – i dette tilfælde en efterligning af renæssancebyggestilen. På Rødkilde har der været almindelig folkehøjskole, sygeplejehøjskole og naturhøjskole. Nu er Rødkilde teater- og filmhøjskole. Hvis du ser nogle folk rende rundt med masker på, kæppe i hånden og springe i Noret, er det bare højskoleelever i undervisning. Gå en tur i have og park. Højskolen blev bygget af Frede Bojsen, som ud over højskolen blandt andet var med til at bringe sukkerfabrikken herned, og til at genplante Ulvshaleskoven.

En ægte samler

Samlermuseet ligger på Kostervej tæt på Stege Sukkerfabrik. Henrik Hjortkær har samlet på gamle ting i hele sit liv. Dette omfatter i dag en helt unik samling af gamle ting og sager. I mange år er der arbejdet for at skabe et sted, hvor denne samling kan vises frem til alle på en blomstrende og levende måde. Da en af lokalområdets absolut sidste gamle fabriksbygninger, Tørmælksfabrikken i Lendemark, blev tilgængelig lå det fast, at dette sted ville være de helt unikke rammer for Danmarks Samlermuseum.

Møns Museum

Når du lander på Møns Museum, er du enten lige begyndt eller har netop afsluttet din vandring. Møns Museum og Camønoen er forlovede. Det betyder, at det er herfra din vandring går. Bygningerne rummer nemlig både udstilling med endnu mere viden til rygsækken, turistinformation og fra efteråret 2016 mulighed for overnatning i museets city shelter.

Bygningen er en firlænget gård med den hyggeligste gårdsplads i midten. Her har tidligere været købmandsgård og huset har også rummet Danmarks første kvindelige praktiserende læge. I dag rummer den gule gård museum og altså også en masse glade Camønovandrere.

Gør dig selv den tjeneste også at besøge udstillingen. Der får du præsenteret en masse ultra lokale historier og genstande, som måske kan fremkalde gys, gru og forklare den verden, du vandrer i.

Skyl det hele ned med en god kop kaffe og en daser i sofaen. Velkommen!