HAVETAPEN - 38,1 KILOMETER | camonoen

HAVETAPEN - 38,1 KILOMETER

KLINTHOLM HAVN - HÅRBØLLE HAVN

Havet og badestrande så langt øjet rækker er det bedste ved denne etape som er den længste på Camønoen Det hav, du kigger ud på, hedder Hjelm Bugt. På en klar dag kan du se direkte til Tyskland over havet. De store containerskibe, du kan se i horisonten er enten på vej til Tyskland eller landene omkring Østersøen. Med mindre de er på vej tilbage og skal passere gennem Øresund eller Storebælt. Det er ren terapi bare at slå sig ned på stranden og holde øje med skibene. Hvor mange passerer dig i løbet af en time eller en hel dag? I øvrigt også et godt sted at bade. Du skal bare ikke svømme alt for langt ud. Der kan være strøm.

TRRSCH
Skrænten langs stranden er levested for markfirben og digesvaler. Deres kald er et svagt, raspende ”trrsch”, lidt ligesom kradsen på sandpapir. På en heldig dag kan du også få øje på fiskeørnen. Den svæver på kanten mellem havet og skrænten. Fiskeørnen er lys og har smalle vinger og kan forveksles med de store mågearterne. Der findes faktisk over 50 mågearter i Danmark. Du kender sikkert hættemågen og havmågen, der er kæmpestor.

MOSEN
Busemarke Mose ligger på Klintholm Gods jorder og er den største mose på Møn. Den fylder 242 hektar. Det svarer til 339 fodboldbaner. I en mose af den størrelse er der plads til mange sjældne fugle, insekter, padder og planter. Det er også et godt og ugenert sted for hejrer at holde rast på deres lange rejser mellem deres vinteropholdssted Afrika og sommeropholdssted i Sverige og Norge. Tag en fuglebog og en kikkert med, slå dig ned og se, hvor mange forskellige fuglearter, du kan få øje på.

MUSEET PÅ GÅRDEN
Museumsgården ligger i Keldbylille. Den blev i mange år kaldt ”Hans Hansens gård” ligesom navnet på manden, der ejede gården og dennes farfar og farfaderens farfar. Og sådan kan man blive ved. Gården er en firlænget, stråtækt bindingsværksgård. Sådan har gårdene på Møn set ud bygget af de materialer, der var i omegnen og med en have, der rummer urter til gårdens husholdning. Den sidste ejer var historisk interesseret og donerede gården med møbler, så den i dag er en del af Museum Sydøstdanmark. Du kan overnatte udenfor gården i telt og i shelter.

STEGE NOR
Stege Nor er en lavvandet kystlagune med en smal forbindelse til havet. For ca. 1000 år siden var der hamret spidse pæle ned i Norets indløb i et bestemt mønster, som kun mønboerne kendte, så man ikke fik ubudne gæster. Stege by har fået navn efter disse spidse pæle kaldet stiger.

STOP I TØVELDE - KIK UD OVER NORET
Stop op, hvil benene, overnat i shelterne eller fyldvand flasken. Nyd den smukke udsigt over Noret, inden turen går videre.

TØVELDE STENEN
I Hjelmbugt ligger Tøveldestenen ude i vandet, stenen blev formentlig ført her til for ca. 15.000 år siden under den sidste istid. Det siges at stenen vender sig hver gang den lugter nybagt brød og når den giver en brummende lyd fra sig bliver det uvejr.

HVIDE KLINT
Der er mulighed for at se de mest fantastiske former, farver og mønstre i sand, grus, ler og kridt når Hvide Klint eroderer efter hårde pålands storme.

FANEFJORD SKOV
Langs vandet ved Fanefjord skov kan du oplevede høje bøgeskove, hvor bøgene står som søjlehaller med udsigt tilhavet på toppen af skrænten.
Snup en frokost i den legendariske restarant Fanefjord Skovpavillion.

HÅRBØLLE OG OMEGN
I 1970’erne flyttede grupper af unge fra byerne ud på landet, sydpå for at realisere visioner for en ny verden. Kunstnere, småproducenter og alternative tiltag har sat sine spor på Vestmøn.

 

Læs mere: 

 

SAMMENHOLD
Der ligger rigtig mange landsbyer her i området. Syd for Stege Nor hedder byerne Tøvelde, Svensmarke, Bissinge og Lille Bissinge ”De søndre byer”. Man regner med, at folkene i landsbyerne har haft så tæt et sammenhold og familieslægtsskab, at det har gjort landsbyerne til noget særligt. I dag deler ”De søndre byer” en mostpresser og et lille bibliotek i en havepavillon. Alt sammen drevet af frivillige ildsjæle.

De søndre byer er kendt for mange kilder og i området omkring Stege Nor var der flere naturlige kilder. I dag kan du se en af kilderne ved Svensmarke helt ned til vandet. En af de gamle røde pumper markerer kilden. På bænken ved vandpumpen kan du sidde i skygge og læ og nyde udsigten over Stege Nor til Stege.